Nieuws

Voedselbossenproject levert schat aan beplantingskennis op

Gepubliceerd op
14 februari 2019

In het KCNL-project Voedselbossen Zuidoost-Nederland heeft voedselbosexpert Robert Knops (Citaverde) twee zeer uitgebreide beplantingslijsten samengesteld. Daarin staat van honderden voedselplanten wat je ervan kunt oogsten, maar ook hun standplaatseisen: bodemtype, zon/schaduw en war ze in de vegetatie kunnen staan. Ook maakte Knops zeven beplantingsschema's voor goede plantcombinaties.

Knops heeft twee lijsten samengesteld. In de 'Voedselbos plantsoenlijst' staat van 271 rassen hun wetenschappelijke en Nederlandse naam, de groeivorm (boom, struik, kruid, kllimmer) en wat ze aan oogst opbrengen.

De 'Voedselbos lijst houtige soorten' geeft van 134 bomen, struiken en houtige klimmers een schat aan informatie: naast de naam ook snoeiadvies, groeivorm, wat je wanneer kunt oogsten en een groot aantal standplaatseisen (o.a. zon/schaduw, bodemeisen, combinaties met andere planten).

De plantcombinatie-schema's geven voorbeeldplattegronden op schaal voor je voedselbos (ieder stipje is 1 meter). Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe je een combinatie maakt van appel, kers en pruim, en hoe ver uit elkaar je de bomen dan zet.

Deze lijsten en schema's, die voor iedereen beschikbaar zijn, zijn een grote hulp voor iedereen, om zo een stuk gemakkelijker de juiste beplanting te kunnen kiezen voor je voedselbos.

Meer weten? Kijk op de projectpagina Voedselbossen Zuidoost-Nederland