Nieuws

Enthousiasme over voedselbossen op KCNL-Masterclass

Gepubliceerd op
25 januari 2019

Op 15 januari kwamen 75 geïnteresseerden bij elkaar op het Symposium 'Voedselbossen Zuidoost-Nederland'. Enthousiast werd hier de kennis gedeeld die is opgedaan in het gelijknamige KCNL-project.

voedselbossen ZO-Nederland-logo.jpg

Waterschap: voedselbos en klimaat?

Waterschapsbestuurder Har Frenken opende met hoe voedselbossen hem laten denken aan de tuin van opa en oma vroeger. "Mijn opa en oma waren dus al klimaatbestendig. Ze aten alles uit eigen tuin en hadden alles goed voor elkaar. Mijn generatie is het aan het verknoeien. Het is heel belangrijk dat hier aandacht voor is." Het waterschap zoekt kennis over hoe voedselbossen bijvoorbeeld te combineren zijn met klimaatadaptatie.

Gemeente: voedselbos en gezondheid?

Roermonds wethouder Marianne Smitsmans-Burhenne wil weten hoe voedselbossen kunnen bijdragen aan gezondheid: gezonder eten en meer bewegen.

HAS: sociaal-maatschappelijke meerwaarde

HAS-lector Frederike Praastering en topstudent Marc Leiber vertellen hoe op de HASeen groep gevormd is die heel enthousiast is over voedselbossen, agroforestry en andere vormen van duurzame landbouw. We zijn opzoek gegaan naar andere manieren om voedsel te verbouwen.

Verdienmodellen, bodem, en meer

In korte pitches deelden deelprojectleiders de kennis ze tot nu toe over voedselbossen hebben opgedaan, bijvoorbeeld over opleidingsmogelijkheden, verdienmodellen, bodem, wet- en regelgeving

Kennis delen

In drie workshops wisselden de deelnemers vervolgens volop kennis ui over beplanting, verdienmodellen en klimaatadaptatie.

Meer weten? Kijk op de projectpagina Voedselbossen Zuidoost-Nederland of bekijk het uitgebreide verslag en de presentatie