Expertiseclusters
De transitie, met het sluiten van kringlopen op een zo laag mogelijk schaalniveau, het versterken van de positie van de boer en tuinder in de keten, synergie tussen landbouw en biodiversiteit, aanpassen aan klimaatverandering, tegengaan van voedselverspilling en reductie van CO2-uitstoot en andere broeikasgassen, vraagt om radicale veranderingen.
De 7 thema’s in de gezamenlijke onderzoeksprogrammering van het CoE Groen sluiten aan bij de landelijke innovatie vraagstukken en hebben een internationale context. De programmering in de Expertiseclusters is afgestemd op regionale opgaven en sluit aan bij regionale initiatieven. Het CoE Groen verbindt daarmee de (inter)nationale opgaven met de regionale dynamiek.
Er zijn vier expertiseclusters:
Food
Het Expertisecluster Food richt zich op de innovatie- en transitievragen van de gehele keten van foodbedrijven en -organisaties (dus na de agro-teeltfase).
Plant
Het Expertisecluster Plant staat op de schouders van drie Centres of Expertise: Greenports (tuinbouw), Open Teelten en het Centre for Biobased Economy.
Dier
Het Expertisecluster Dier bouwt voort op het onderzoeksprogramma van CoE Agrodier en deels op dat van CoE Open Teelten. In relatie tot mestverwaarding en de eitwittransitie bouwt het ook voort op het CoE Biobased Economy.
Natuur en Leefomgeving
Het Expertisecluster Natuur & Leefomgeving is de voortzetting van het Kenniscentrum Natuur & Leefomgeving (KCNL).