Nieuws

Samen voor Natuur 2019 over biodiversiteitsmonitoring

Gepubliceerd op
30 januari 2020

Het Symposium Samen voor Natuur op vrijdag 29 november 2019 was met ongeveer 200 bezoekers, mooie inleidingen en levendige workshops weer een geslaagde dag. Onderwerp was biodiversiteitsmonitoring door wetenschappers, scholen en burgers. Het werd georganiseerd in het kader van het KCNL-project Duurzame Biodiversiteitsmonitoring.

Dagvoorzitter Derk Jan Stobbelaar gaf aan welke redenen er zijn om het monitoren van biodiversiteit te promoten, waaronder natuurlijk het bijhouden van trends in biodiversiteit, maar ook het kunnen beschrijven van de effecten van ingrepen (positief of negatief) en de rol die monitoring speelt in het vergroten van de natuurbetrokkenheid.

Eerste spreker Chris van Swaay vertelde over het verschil tussen monitoring volgens een protocol - waarmee je trends in aantallen van soorten kunt beschrijven - en opportunistische waarnemingen - waarmee je vooral iets over de verspreiding van soorten kunt zeggen. Hij beschreef ook het enigszins paradoxale feit dat de verspreiding van soorten in Europa toeneemt (o.a. door klimaatverandering) terwijl de aantallen nog steeds afnemen.

Margje Voeten beschreef de vele voordelen van nieuwe monitoringstechnieken zoals via eDNA, automatische beelddetectie, geluid en warmte. De nieuwe technieken zijn o.a. vaak goedkoper en minder verstorend, en kunnen moeilijk waarneembare soorten toch detecteren. Daarna volgden de deelnemers van het symposium verschillende workshops. Deze gaven inzicht in een groot aantal onderwerpen. Van heel praktisch - een project om boeren hun eigen sloot te laten meten - tot meer principiële vraagstukken - waarom willen we überhaupt mensen betrekken bij natuurmonitoring.

Koos Dijksterhuis sloot de dag af met een vrolijk verhaal over zijn avonturen in zijn achtertuin: “Mensen vragen mij weleens hoe ik elke dag weer tot een nieuwe column over de natuur kom. Nou, een blik op mijn achtertuin volstaat! Je moet je tuin dan wel in grote mate zijn eigen gang laten gaan wil je worden verrast. Tegenwoordig is tuinieren meer een vorm van doodmaken van alles wat leeft. Dat is zo onaantrekkelijk dat het geen wonder is dat veel mensen er dan maar tegels in leggen.”

Kijk op Symposium samen voor natuur voor alle presentaties.

Zie KCNL-project Duurzame biodiversiteitsmonitoring